pondělí 7. září 2015

Hovězí na víně s bramborovou kaší

Tento víkend slavil můj milý narozeniny. Dlouho jsem přemýšlela čím bych na jeho rodinu mohla udělat největší dojem. Nakonec jsem se rozhodla pro paštiku a hovězí na víně s bramborovou kaší – klasika, která nadchne snad každého!



  • 1 kg hovězího zadního
  • 0,7 l červeného vína
  • 0,25 l vývaru
  • 1 velká cibule
  • 3 větší mrkve
  • 2 petržele
  • 5 stonků řapíkatého celeru
  • tymián, rozmarýn, šalvěj a bobkový list
  • sůl a pepř 
  • olej
  • 50 g másla

Hovězí maso si nakrájíme na zhruba 1,5 centimetrové plátky, každý plátek ještě překrojíme napůl. Mrkve, petržele, celer a cibuli si nakrájíme na menší kousky.

Do hrnce nalijeme trochu oleje a maso na něm zprudka orestujeme. Pokud máme masa hodně, jako já, restujeme na etapy. Když je maso pěkně zatáhlé, vyjmeme ho z hrnce a orestujeme dozlatova zeleninu s cibulí, trvá to tak 5 minut. Maso vrátíme zpět do hrnce k zelenině, osolíme, opepříme a zalijeme kvalitním červeným vínem a vývarem. Pokud nemáte v záloze vývar, můžete použít vodu, šťáva bude i tak dost silná.

Přivedeme k varu a přidáme ještě 2 snítky rozmarýnu, 3 snítky tymiánu, 2 snítky šalvěje a 4 bobkové listy. Já použila tlakový hrnec a aby se maso krásně rozpadalo, dusilo se v něm zhruba 2 a půl hodiny. V klasickém hrnci to může trvat i 3-4 hodiny, záleží však hodně na kvalitě masa. Když jsme s konzistencí masa dostatečně spokojeni, vyjmeme ho z hrnce a omáčku přecedíme, zhruba půlku směsi ještě propasírujeme, aby byla omáčka hustší. Pokud by se nám omáčka stále zdála příliš řídká, můžeme propasírovat více zeleniny nebo zahustíme moukou.

Na závěr přidáme studené máslo na zjemnění a vrátíme maso zpět do omáčky. Podáváme s bramborovou kaší, ozdobené plátky kořenové zeleniny orestované na másle.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...