Stránky

pondělí 7. září 2015

Játrová paštika se švestkovým chutney s chilli

Nevím proč, ale vždycky jsem si myslela, že vyrobit paštiku musí být děsná dřina a že tím člověk stráví minimálně tři hodiny. Výroba některých paštik možná trvá déle, ale tuhle verzi z kuřecích jater zvládnete do půl hodinky!

  • 500 g kuřecích jater
  • 125 g másla
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 snítky tymiánu
  • 0,5 dcl portského vína
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř

Játra si odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Na troše másla si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a tymián. Zhruba po minutě tymián vyndáme a přidáme k cibuli játra. Játra musí být dobře zatáhlá, ale uvnitř stále růžová, trvá to tak dvě minutky. Přidáme portské víno a necháme odpařit alkohol, těsně před koncem přidáme i zbytek másla a smetanu ke šlehání. Posolíme, popepříme a rozmixujeme dohladka. Přelijeme do vhodně nádoby a necháme ztuhnout v lednici ideálně přes noc. Podáváme se švestkovým chutney nebo s brusinkami. Na švestkové chutney budeme potřebovat:

  • 1 kg švestek
  • 1 větší cibuli
  • 250 ml pomerančové šťávy
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžičku chilli
  • půl lžičky skořice
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • olej

Švestky si vypeckujeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nasekáme nadrobno a necháme zpěnit na troše oleje. Poté zlehka orestujeme švestky a zalijeme je červeným vínem a pomerančovou šťávou. Přidáme cukr, skořici a chilli a za občasného míchání dusíme zhruba 45 minut. Vaříme až do takové marmeládové konzistence, případně ještě dochutíme. Přelijeme do čisté nádoby a skladujeme v lednici, kde chutney vydrží zhruba tři měsíce nebo dokud ho nesníte. Chutney se skvěle hodí ke grilovaným sýrům, steakům nebo právě k paštice.


4 komentáře:

  1. tyjo, sysi, musela jsi na lukasovu rodinu udelat ohromny dojem! nemuzu se dockat, az se vratime z prazdnin a ja zacnu zase varit trochu narocnejsi jidla (nez kure s neloupanym bramborem v remosce jako tady v kytlicich), protoze vazne planuju vyzkouset vsechny tve recepty! je super, ze vim, ze je zvladnu, ale ze budou chutnat vyborne, jako vsechno od tebe!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dojem udělala! a nejen na ně, ale po několikáté i na mě ;)
      jinak, určitě recepty zkus, třeba z toho nakonec bude další blog - www.susuvarí.cz :)

      Vymazat
  2. no všem moc chutnalo nebo to alespoň tvrdili :) tak dík moc za slova chvály a držím palce, ať se všechny tvé pokusy vydaří!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...