Stránky

neděle 25. října 2015

Ořechový koláč s medovým mascarpone a sirupem z amaretta

Většinou, když něco peču, tak se snažím spotřebovat to, co mi doma už nějakou dobu přebývá. A v tomto případě šlo o zbytky různých druhů ořechů a o skoro celou láhev amaretta, ze kterého jsem použila asi dvě lžíce do tiramisú. Výsledkem je jeden z nejlepších koláčů jaký jsem za poslední dobu dělala, jako fakt!



Korpus ve formě 23 cm:

  • 150 g ořechů (použila jsem lískové, vlašské a mandle)   
  • 50 g cukrářských piškotů (ty dlouhé)   
  • 125 g nastrouhané mrkve (asi tři střední) 
  • 100 g cukru krupice 
  • 3/4 lžičky jedlé sody   
  • 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva   
  • 2 vejce - žloutky a bílky zvlášť   
  • 1 polévková lžíce likéru amaretto  


Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce medu

Sirup:

  • 100 ml likéru amaretto  
  • 50 g cukru krupice


Troubu předehřejeme na 170 °C, formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Ořechy a piškoty si nameleme v mlýnku nebo najemno rozdrtíme v kuchyňském robotu. Ve velké míse si tuto směs smícháme s nastrouhanou mrkví (jednu jsem dala najemno a dvě nahrubo), cukrem, sodou a práškem do pečiva. Přidáme žloutky a amaretto a důkladně promícháme.

Z vaječných bílků si ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do ořechové hmoty. Výsledné těsto je tužší konzistence, takže se ničeho nelekáme a přemístíme ho do pečící formy, uhladíme a pečeme asi 30 minut ve spodní části trouby.

Po upečení necháme korpus pořádně vychladnout. Z vychlazené smetany si ušleháme tuhou šlehačku a už jen krátce promixujeme s mascarpone (ideálně pokojové teploty) a medem. Pokud je med tužší, trochu ho přihřejeme, aby se lépe spojil s krémem.

Ingredience na sirup dáme do kastrůlku a na mírném ohni za stálého míchání prohříváme, než se nám cukr rozpustí. Vaříme dalších 5 minut, pak necháme úplně vychladnout.

Vychladlý korpus potřeme krémem, pokapeme sirupem a případně ozdobíme drcenými vlašskými ořechy.


4 komentáře:

  1. tak musim priznat, ze kolac je naprosto vynikajici. dnes jsem se odhodlala ho upect, i kdyz to byl nadlidsky ukol. musela jsem vse zorganizovat do casovych useku, kdy si dorotka spokojene sama hrala (cca 10 minut dohromady za cely den). deset orechu mi zabralo vylouskat 3 a pul hodiny (od 5 rano do 8:30), protoze pokazde, kdyz jsem se tajne odebrala pro louskacek a usedla ke stolu, na klin se mi sapalo dite. testo se mi podarilo dat do trouby a upect po prvnim spani tak, ze jsem pritom prezpivala cely zpevnik lidovych pisni, tleskala do rytmu a tvarila se, jako ze vetsi zabava neexistuje. krem jsem delala po druhem spani, ze ktereho se dora neprobudila uplne stastna, takze jsem ho slehala s ni v naruci, coz zpusobilo, ze si nekolikrat lizla (med nesmi, mlecne vyrobky nesmi a cukr by nemela, nehlede k tomu, ze jsem cmrndla trochu alkoholu i do kremu) a sirup jsem radeji nechala na plotne bublat a delala, ze vlastne vubec nevarim. skoncila jsem v sest vecer :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jeste bych chtela dodat, ze jsem samozrejme upekla neco uplne jineho, jak je mym zvykem. dalo by se to nazvat verzi "chudych a tupych cechu" - cukrarske piskoty jsem nahradila normalnimi a bezlepkovymi, misto amaretta jsem pekla z medoviny a nechtelo se mi chodit do obchodu, takze misto mascarpone jsem krem delala z luciny... hmmm. sama se stydim. ale vysledek je uzasny a za recept dekuju! kolac mel velky uspech :)

      Vymazat
  2. diky za rozsahly komentar, musela jsem si ho precist nekolikrat a pokazde me pobavil :) jsem rada, ze jsi kolac zkusila, protoze ja z nej byla uplne nadsena! a jsi super mama, kdyz tohle vsechno zvladnes! tesim se na tve dalsi pokusy, nezapominej me o tom informovat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Chcela som priložiť foto, škoda že sa to nedá. Ale vyzerá takmer rovnako. Vďaka za tip! Mala som doma prvýkrát Amaretto likér a hľadala som nejaký koláč, ktorý by sa z neho dal vykúzliť, a našla som tvoj :) Jediné, čo by som pozmenila je to množstvo likéru - mne sa dosť zvýšilo a podľa fotky to vyzerá tak že aj tebe :) Inak vážne super nápad na korpus, takmer žiadna múka (ak nerátame tú v piškótach), dá sa veľmi ľahko upraviť na bezlepkový.
    Dáša

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...