Korpus ve formě 23 cm:
- 150 g ořechů (použila jsem lískové, vlašské a mandle)
- 50 g cukrářských piškotů (ty dlouhé)
- 125 g nastrouhané mrkve (asi tři střední)
- 100 g cukru krupice
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce - žloutky a bílky zvlášť
- 1 polévková lžíce likéru amaretto
Krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce medu
Sirup:
- 100 ml likéru amaretto
- 50 g cukru krupice
Troubu předehřejeme na 170 °C, formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Ořechy a piškoty si nameleme v mlýnku nebo najemno rozdrtíme v kuchyňském robotu. Ve velké míse si tuto směs smícháme s nastrouhanou mrkví (jednu jsem dala najemno a dvě nahrubo), cukrem, sodou a práškem do pečiva. Přidáme žloutky a amaretto a důkladně promícháme.
Z vaječných bílků si ušleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme do ořechové hmoty. Výsledné těsto je tužší konzistence, takže se ničeho nelekáme a přemístíme ho do pečící formy, uhladíme a pečeme asi 30 minut ve spodní části trouby.
Po upečení necháme korpus pořádně vychladnout. Z vychlazené smetany si ušleháme tuhou šlehačku a už jen krátce promixujeme s mascarpone (ideálně pokojové teploty) a medem. Pokud je med tužší, trochu ho přihřejeme, aby se lépe spojil s krémem.
Ingredience na sirup dáme do kastrůlku a na mírném ohni za stálého míchání prohříváme, než se nám cukr rozpustí. Vaříme dalších 5 minut, pak necháme úplně vychladnout.
Vychladlý korpus potřeme krémem, pokapeme sirupem a případně ozdobíme drcenými vlašskými ořechy.
tak musim priznat, ze kolac je naprosto vynikajici. dnes jsem se odhodlala ho upect, i kdyz to byl nadlidsky ukol. musela jsem vse zorganizovat do casovych useku, kdy si dorotka spokojene sama hrala (cca 10 minut dohromady za cely den). deset orechu mi zabralo vylouskat 3 a pul hodiny (od 5 rano do 8:30), protoze pokazde, kdyz jsem se tajne odebrala pro louskacek a usedla ke stolu, na klin se mi sapalo dite. testo se mi podarilo dat do trouby a upect po prvnim spani tak, ze jsem pritom prezpivala cely zpevnik lidovych pisni, tleskala do rytmu a tvarila se, jako ze vetsi zabava neexistuje. krem jsem delala po druhem spani, ze ktereho se dora neprobudila uplne stastna, takze jsem ho slehala s ni v naruci, coz zpusobilo, ze si nekolikrat lizla (med nesmi, mlecne vyrobky nesmi a cukr by nemela, nehlede k tomu, ze jsem cmrndla trochu alkoholu i do kremu) a sirup jsem radeji nechala na plotne bublat a delala, ze vlastne vubec nevarim. skoncila jsem v sest vecer :D
OdpovědětVymazatjeste bych chtela dodat, ze jsem samozrejme upekla neco uplne jineho, jak je mym zvykem. dalo by se to nazvat verzi "chudych a tupych cechu" - cukrarske piskoty jsem nahradila normalnimi a bezlepkovymi, misto amaretta jsem pekla z medoviny a nechtelo se mi chodit do obchodu, takze misto mascarpone jsem krem delala z luciny... hmmm. sama se stydim. ale vysledek je uzasny a za recept dekuju! kolac mel velky uspech :)
Vymazatdiky za rozsahly komentar, musela jsem si ho precist nekolikrat a pokazde me pobavil :) jsem rada, ze jsi kolac zkusila, protoze ja z nej byla uplne nadsena! a jsi super mama, kdyz tohle vsechno zvladnes! tesim se na tve dalsi pokusy, nezapominej me o tom informovat :)
OdpovědětVymazatChcela som priložiť foto, škoda že sa to nedá. Ale vyzerá takmer rovnako. Vďaka za tip! Mala som doma prvýkrát Amaretto likér a hľadala som nejaký koláč, ktorý by sa z neho dal vykúzliť, a našla som tvoj :) Jediné, čo by som pozmenila je to množstvo likéru - mne sa dosť zvýšilo a podľa fotky to vyzerá tak že aj tebe :) Inak vážne super nápad na korpus, takmer žiadna múka (ak nerátame tú v piškótach), dá sa veľmi ľahko upraviť na bezlepkový.
OdpovědětVymazatDáša