středa 16. prosince 2015

Hovězí kofty s bylinkami, tzatziki a pita chlebem

Kofty jsou šišky z mletého masa, nejčastěji se dělají z hovězího a jehněčího, ale výjímkou nejsou ani kofty z masa kuřecího nebo vepřového. Typické jsou zejména pro balkánskou a orientální kuchyni, takže jsou plné koření, chutí a vůní. No a ať jsme se snažili sebevíc, fotili ze všech možných i nemožných úhlů, použili všechny dostupné filtry, masové šišky na fotce prostě vypadají jako bobky na špejli. Nedá se nic dělat. Chuťově jsou však vynikající, takže je neváhejte vyzkoušet. Já se zatím poohlídnu po nějakých kurzech focení :)


Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 pořádná hrst hladkolisté petržele
  • 1 pořádná hrst čerstvého koriandru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 600 g mletého hovězího masa (použila jsem hovězí zadní a plec)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • slunečnicový olej
  • 170 ml řeckého jogurtu (použila jsem zn. Yogood)
  • 1/2 okurky hadovky
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř  podle chuti
  • pita chléb k podávání

Kofty: Cibuli si nasekáme nadrobno, necháme pomalu zhnědnout na troše oleje a odstavíme. Hovězí maso umeleme, osolíme a opepříme. Čerstvé bylinky si nasekáme najemno. V mističce si smícháme všechny druhy koření: mletý koriandr, kmín, papriku a nové koření. Bylinky, koření, vychladlou cibulku a 2 prolisované stroužky česneku důkladně promícháme s umletým hovězím a uhňácáme asi 12 šišek, které napíchneme na špejli. Pečeme v troubě při 180°C asi 25 minut nebo ogrilujeme na grilu / grilovací pánvi.

Tzatziki: Okurku oloupeme, rozřízneme napůl a zbavíme semínek. Nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky a pokusíme se z ní vymačkat veškerou šťávu, kterou následně slijeme. Přidáme řecký jogurt (nikdy nenahrazovat obyčejným bílým jogurtem), olivový olej, prolisovaný stroužek česneku, šťávu z citrónu,sůl a pepř. Kdo má rád, může přidat trochu nasekaného čerstvého kopru nebo máty.

Pita chleba rozpečeme v troubě nebo v toustovači a podáváme!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...