Stránky

čtvrtek 14. července 2016

Ricottový cheesecake s červeným rybízem a malinami

I když to tak momentálně nevypadá, léto je v plném proudu. Zkuste tento lehoučký a osvěžující cheesecake a zpříjemněte si tak tyto deštivé dny! Rybíz sice není zrovna mé nejmilejší ovoce, ale v kombinaci s malinami a cukrem je skvělý :)


Ingredience:
  • 100 g máslových sušenek (použila jsem Lotus)
  • 50 g másla 
  • 500 g ricotty
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 400 g červeného rybízu a malin v libovolném poměru (prostě čeho jste natrhali víc nebo co máte raději :)
  • 4 lžíce cukru krupice nebo podle chuti
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Předehřejeme troubu na 180°C. Formu o průměru 18 cm obalíme alobalem. Sušenky rozdrtíme na jemný prášek a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřeme na dno formy, důkladně upěchujeme pomocí lžíce nebo skleničky a strčíme na chvíli do mrazáku nebo do lednice.

Zatímco se nám sušenková krustička chladí, prošleháme si dohladka ricottu s tvarohem a cukrem (trvá to asi 2 minuty). Zašleháme škrob a také vejce, hezky jedno po druhém. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a sůl. Směs musí být hladká bez hrudek. Hotovou směs nalijeme do připravené formy se sušenkami.

Do menšího pekáčku nalijeme dostatek vroucí vody a umístíme ho na dno trouby (cheesecake se musí dělat v páře). Mřížku umístíme těsně nad pekáček s vroucí vodou a položíme na ní formu s připraveným těstem. Pečeme přibližně hodinu až hodinu a čtvrt nebo dokud není koláč na povrchu krásně zlatavý a prostředek se ještě mírně třese. Upečený koláč necháme důkladně vychladnout a necháme ještě odpočinout v ledničce ideálně přes noc.

V hrnci si smícháme rybíz, maliny, cukr a škrob. V případě potřeby přidáme trochu vody (pokud používáte mražené ovoce, tak by to nemělo být potřeba, ale záleží na požadované konzistenci). Vaříme za stálého míchání na mírném ohni dokud omáčka nezhoustne, případně dosladíme. Necháme důkladně vychladnout. Omáčku můžete buď celou rozprostřít na hotový koláč (jako já) nebo polévat jednotlivé porce při podávání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...