- 500 g čerstvých hříbků
- 320 g kulatozrnné rýže (Arborio)
- 60 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší šalotka
- 1 stroužek česneku
- 50 g parmazánu
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- petrželku, pažitku nebo jedlé květy na ozdobení
Ve velkém kastrolu necháme rozpustit polovinu másla, přidáme oloupanou a najemno nasekanou šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme nepropláchnutou rýži a dvě minuty restujeme. Potom přidáme naběračku zeleninového vývaru a za stálého míchání povaříme. Vývar přidáváme vždy po naběračce podle potřeby dokud se všechna tekutina neodpaří.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme najemno nasekaný stroužek česneku (pozor, aby nezhnědl!). Po chvilce přidáme očištěné houby, které orestujeme, osolíme, opepříme a v případě potřeby podlejeme trochou zeleninového vývaru. Dusíme zhruba 10-12 minut. Na závěr můžeme přidat nasekanou petrželku.
Těsně před dovařením rýže (trvá to celkem zhruba 25 minut nebo prostě dokud není rýže al dente :) přimícháme připravené hříbky. Můžeme si nechat pár hezčích kousků stranou na ozdobu. Hrnec sundáme z plotny, přidáme najemno nastrouhaný parmazán a zbývající máslo a důkladně promícháme. Hotové rizoto necháme chvilku odpočinout.
A můžeme servírovat! Zdobíme odloženými hříbky, bylinkami, jedlými květy, olivovým olejem případně strouhaným parmazánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat