Stránky

úterý 12. července 2016

Risotto ai funghi porcini - Hříbkové rizoto

Houbová sezóna je v plném proudu a i my jsme narazili na pár kousků. Škoda, že je Lukáš nejí, ale tak, aspoň zbude víc pro mě :) Léto je stejně nejlepší, člověk neví, co uvařit dřív: houby, borůvky, maliny, rybíz, meruňky a tak dál ... Příště se můžete těšit na nudle s omáčkou z lišek, čerstvého kopru a když se povede, tak i se zastřeným vajcem, mňam!


Ingredience na 4-5 pořádných porcí:
  • 500 g čerstvých hříbků
  • 320 g kulatozrnné rýže (Arborio)
  • 60 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 větší šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti 
  • petrželku, pažitku nebo jedlé květy na ozdobení


Hříbky důkladně očistíme a otřeme vlhkým hadříkem. Nakrájíme je na menší kousky.

Ve velkém kastrolu necháme rozpustit polovinu másla, přidáme oloupanou a najemno nasekanou šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme nepropláchnutou rýži a dvě minuty restujeme. Potom přidáme naběračku zeleninového vývaru a za stálého míchání povaříme. Vývar přidáváme vždy po naběračce podle potřeby dokud se všechna tekutina neodpaří.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme najemno nasekaný stroužek česneku (pozor, aby nezhnědl!). ​​Po chvilce přidáme očištěné houby, které orestujeme, osolíme, opepříme a v případě potřeby podlejeme trochou zeleninového vývaru. Dusíme zhruba 10-12 minut. Na závěr můžeme přidat nasekanou petrželku.

Těsně před dovařením rýže (trvá to celkem zhruba 25 minut nebo prostě dokud není rýže al dente :) přimícháme připravené hříbky. Můžeme si nechat pár hezčích kousků stranou na ozdobu. Hrnec sundáme z plotny, přidáme najemno nastrouhaný parmazán a zbývající máslo a důkladně promícháme. Hotové rizoto necháme chvilku odpočinout.

A můžeme servírovat! Zdobíme odloženými hříbky, bylinkami, jedlými květy, olivovým olejem případně strouhaným parmazánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...