sobota 26. prosince 2015

Cheesecake s jahodami a bílou čokoládou

Dneska má můj synovec první narozeniny. Kromě nafukovací žirafy, punčocháčů na kšandy a autíček dostal i tenhle dort. Sice z něj nic neměl, protože kromě mlíka a přesnídávky nic nepozře, ale my ostatní jsme si dali za něj :)


Ingredience na 23 cm formu:

  • 500 g mascarpone
  • 350 g sýra philadelphia
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 200 g bílé čokolády
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 g sušenek (Lotus, Bebe)
  • 125 g másla
  • 20 větších jahod
  • 2 lžíce cukru krupice
  • šťáva z půlky citrónu



Nejdříve si rozdrtíme sušenky na jemný prášek (použijeme buď mixér nebo sáček a paličku na maso) a promícháme s rozpuštěným máslem. Vytvoříme kompaktní hmotu, kterou pomocí lžíce upěchujeme na dno dortové formy a dáme na 10 minut do trouby na 160°C.

Mezitím si necháme ve vodní lázni rozpustit čokoládu. Do mísy dáme mascarpone, philadelphii, mouku a zrníčka z rozříznutého vanilkového lusku a zlehka prošleháme. Potom postupně zašleháme všechna vejce, smetanu a nakonec také trochu vychladlou čokoládu. Šleháme co nejméně a na co nejnižší otáčky, aby se nám do směsi nedostalo moc vzduchu. Nakonec směs uhladíme na sušenkový základ.

Do malého pekáčku nalejeme vroucí vodu a umístíme ho na dno trouby. Cheesecake pečeme v páře asi 50 minut při 160°C. Po upečení necháme koláč v zavřené troubě ještě hodinu a potom ho vychladíme - ideálně přes noc.

Polovinu jahod nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme se šťávou z citrónu a s cukrem. Omáčku asi 10 povaříme. Zbytek jahod překrojíme napůl a vmícháme do omáčky. Vychladlé naaranžujeme.


Finální úpravy ... Všechno nejlepší Diego :)


1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...