Guacamole
- 2 velká zralá avokáda
- 1 šalotka
- 1 limetka
- 1 hrst koriandru
- sůl a pepř
Guacamole by mělo být rozmačkané vidličkou, ale já mám raději když je pěkně hladké, takže používám mixér. Pokud preferujete hrudkovaté s viditelnými kousky avokáda, použijte vidličku :) Avokáda oloupeme a zbavíme pecky, nakrájíme na menší kousky, přidáme šťávu z limetky a rozmixujeme/rozmačkáme. Šalotku a koriandr nasekáme najemno a vmícháme do avokádové směsi. Podle chuti osolíme, opepříme a kdo má rád ostřejší, může přidat papričku jalapeño. Podáváme jako dip ke kukuřičným lupínkům nachos nebo namazané na rozpečené bagetě, ozdobené kousky rajčátek.
Tatarák z pečené červené řepy s uzenou makrelou
- 1 pečená červená řepa
- 1 šalotka
- 1 lžička olivového oleje
- 150 g uzené makrely
- dijonská hořčice
- polníček rolní
- sůl a pepř
Řepu zabalíme do alobalu a pečeme jí hodinu při 180°C. Samozřejmě nepeču jen jednu řepu, vždy si jich upeču víc a použiju je například ještě do salátu, na pyré nebo z nich udělám carpaccio. Vychladlou řepu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme najemno nasekanou šalotku, lžičku oleje, sůl a pepř. Makrelu si natrháme na vlákna, kůži odstraníme a dáváme pozor, aby nám ve směsi nezůstaly kosti. A můžeme vrstvit! Pečivo potřeme tenkou vrstvou hořčice, naneseme vrstvu řepy, pak makrely a na závěr ozdobíme polníčkem.
Mini bruschetty
- 250 g menších rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst bazalky + na ozdobení
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a pepř
Rajčata nakrájíme na malé kousky do misky, rukou je trochu pomačkáme a šťávu, co z nich vyteče, slijeme. Přidáme dva prolisované stroužky česneku, olivový olej a balzamikový ocet. Bazalku natrháme na malé kousky a přidáme jí k rajčatům. Osolíme, opepříme a podáváme na rozpečené bagetě ozdobené bazalkou a zakápnuté olivovým olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat