čtvrtek 10. prosince 2015

Trojice jednohubek pro každou party

Konec roku a s ním spojené bujaré oslavy se kvapem blíží, takže je potřeba vymyslet co možná nejlepší silvestrovské menu, ať už budete příchod nového roku trávit doma u televize nebo s přáteli na horské chatě. Zde je pár tipů na dle mého názoru skvělé jednohubky, které jsem připravila pro mé kamarádky při příležitosti naší již tradiční předvánoční sešlosti!


Guacamole

  • 2 velká zralá avokáda
  • 1 šalotka
  • 1 limetka
  • 1 hrst koriandru
  • sůl a pepř

Guacamole by mělo být rozmačkané vidličkou, ale já mám raději když je pěkně hladké, takže používám mixér. Pokud preferujete hrudkovaté s viditelnými kousky avokáda, použijte vidličku :) Avokáda oloupeme a zbavíme pecky, nakrájíme na menší kousky, přidáme šťávu z limetky a rozmixujeme/rozmačkáme. Šalotku a koriandr nasekáme najemno a vmícháme do avokádové směsi. Podle chuti osolíme, opepříme a kdo má rád ostřejší, může přidat papričku jalapeño. Podáváme jako dip ke kukuřičným lupínkům nachos nebo namazané na rozpečené bagetě, ozdobené kousky rajčátek.



Tatarák z pečené červené řepy s uzenou makrelou

  • 1 pečená červená řepa
  • 1 šalotka
  • 1 lžička olivového oleje
  • 150 g uzené makrely
  • dijonská hořčice
  • polníček rolní
  • sůl a pepř


Řepu zabalíme do alobalu a pečeme jí hodinu při 180°C. Samozřejmě nepeču jen jednu řepu, vždy si jich upeču víc a použiju je například ještě do salátu, na pyré nebo z nich udělám carpaccio. Vychladlou řepu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme najemno nasekanou šalotku, lžičku oleje, sůl a pepř. Makrelu si natrháme na vlákna, kůži odstraníme a dáváme pozor, aby nám ve směsi nezůstaly kosti. A můžeme vrstvit! Pečivo potřeme tenkou vrstvou hořčice, naneseme vrstvu řepy, pak makrely a na závěr ozdobíme polníčkem.


Mini bruschetty

  • 250 g menších rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst bazalky + na ozdobení
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř

Rajčata nakrájíme na malé kousky do misky, rukou je trochu pomačkáme a šťávu, co z nich vyteče, slijeme. Přidáme dva prolisované stroužky česneku, olivový olej a balzamikový ocet. Bazalku natrháme na malé kousky a přidáme jí k rajčatům. Osolíme, opepříme a podáváme na rozpečené bagetě ozdobené bazalkou a zakápnuté olivovým olejem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...