Stránky

středa 13. ledna 2016

Paella s mořskými plody

Po delší tvůrčí pauze jsem zpět! Tento recept je ještě z vánoc, které jsem trávila ve Španělsku s mámou, sestrou a její rodinou. Paella je takové španělské šafránové rizoto, dělá se s kuřecím masem, s mořskými plody nebo s kuřecím a mořskými plody dohromady. Chtěla jsem něco uvařit i tento víkend, ale všechno se mi rozpadlo, zcvrklo nebo rozvařilo, takže prostě pech. Snad to ten následující víkend bude lepší!

Ingredience na 5 porcí:

  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 plechovka drcených loupaných rajčat
  • 1,5 dcl bilého vina
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 1 hrnek rýže (ideálně na paellu)
  • 2 hrnky horkého vývaru (případně vody)
  • 2 špetky šafránu
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • mořské plody (slávky, krevety - použila jsem cca 20 ks slávek, 4 velké krevety růžové neloupané, 2 velké červené krevety neloupané a 200 g malých loupaných krevet)
  • sůl a pepř

Najemno nasekanou cibuli opečeme ve velké, hluboké pánvi na troše olivového oleje, přidáme najemno nasekaný česnek a restujeme. Papriku nakrájíme na menší kousky, krátce orestujeme a přidáme drcená rajčata a bílé víno, chvíli povaříme. Přisypeme rýži, kterou zalijeme horkým vývarem nebo vodou, přidáme mletou červenou papriku a šafrán a promícháme.

Vaříme dokud rýže zcela nezměkne (cca 25 minut) a dokud se neodpaří veškerá tekutina. V případě potřeby ještě trochu podlijeme. Těsně před dovařením vmícháme oloupané krevety a navrch vyskládáme ty neoloupané včetně slávek. Mořské plody necháme dojít pod pokličkou, jsou hotové během 5 minut a dodají rýži nezaměnitelnou chuť! Pokud používáte plody mražené, nechte je před použitím povolit.

Paella už by se správně neměla promíchávat, ale já jsem jí promíchávála, protože jsem se bála, aby se nepřipekla :) Hotovou paellu podáváme s citrónem!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...