pondělí 23. listopadu 2015

Tiramisú

O víkendu se pěkně ochladilo, takže vytáhnout paty z baráku a dojít nakoupit nepřicházelo v úvahu. Ve vyjedené ledničce se krčilo téměř prošlé mascarpone a pár vajec. Bylo potřeba jednat a výsledkem bylo tiramisú!


Ingredience na 4 skleničky:
  • 250 g mascarpone 
  • 3 vejce 
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 12 cukrářských piškotů savoiardi
  • 1,5 dcl kávy
  • 0,5 dcl amaretta
  • 1 špetka soli
  • kakao
  • maliny

Nejdříve si oddělíme bílky od žloutků. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem do světle žluté husté pěny. Mascarpone, ideálně v pokojové teplotě, přimícháme ke žloutkům tak, aby se netvořily hrudky - v této fázi už nešleháme. Na závěr opatrně vmícháme ušlehané bílky.

Připravíme si 4 skleničky. Do vychladlé kávy přidáme amaretto a v takto připravené lázni máčíme piškoty. Ty stačí opravdu jen na chvíli ponořit a vložit na dno skleničky. Naneseme vrstvu krému a případně také malin nebo jiného ovoce. Pak ještě jednu vrstvu piškot a nakonec krému, který zasypeme kakaem a ozdobíme ovocem a mátou. Necháme v lednici uležet alespoň 4 hodiny, ideálně však přes noc.

Já osobně mám raději hodně krému a méně piškot, takže jsem na každý pohárek použila jen tři. Každopádně fantazii se meze nekladou, takže si vaše tiramisú navrstvěte podle vlastního gusta :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...