neděle 7. února 2016

Rizoto s červenou řepou, kozím sýrem, rukolou a pekanovými ořechy

Moje oblíbená kombinace řepa - kozí sýr - ořechy zakomponovaná do rizota, doplněná o svěží, zelenou a lehce nahořklou rukolu!

K tomuto receptu se váže i vtipná příhoda, kdy mi volá máma a ptá se: Přišla bych na oběd, co vaříš? A já: Rizoto s červenou řepou a kozím sýrem. Po delším zaváhání máma na to: Ok, skočím si na čínu :) Příklad si z ní neberte, ona nerada experimentuje a ze zeleniny prý má nejradší klobásu.


Ingredience na 4 porce:

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže (arborio)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 menší červené řepy
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru (případně vody)
  • 30 g másla
  • 30 g parmazánu
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 50 g čerstvého kozího sýru
  • 1 hrst pekanových ořechů
  • 3 hrsti rukoly
  • 1 kapka citronové šťávy

Řepy si důkladně omyjeme a uvaříme doměkka. V tlakovém hrnci to trvá zhruba 45 minut. Vychladlé je oloupeme, dvě z nich rozmixujeme do hladkého pyré a dvě nakrájíme na drobné kostičky.

Cibuli a česnek si nasekáme najemno a chvíli restujeme v hlubším hrnci na troše olivového oleje. Vsypeme rýži a promícháme, dokud není každé zrníčko obalené olejem. Přilijeme víno a necháme ho odpařit.

Začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar, pokud máme. Pokud nemáme, použijeme vodu - určitě lepší než rozpuštěná kostka. Vývar přiléváme vždy tak po dvou naběračkách a mícháme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Vývar přiléváme tak dlouho, dokud není rýže skoro měkká, celý proces trvá tak 20 minut.

Těsně před dovařením vmícháme do rizota pyré a kousky červené řepy, studené máslo a nastrouhaný parmazán. Osolíme a opepříme podle chuti, odstavíme a necháme chvíli odpočívat pod pokličkou. Mezitím si připravíme rukolu, kterou dochutíme olivovým olejem, solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Pekanové ořechy si nasekáme na menší kousky.

Rizoto podáváme v hlubokém talíři, ozdobené drcenými pekanovými ořechy, rozdrobeným kozím sýrem, rukolovým salátkem a zakápnuté olivovým olejem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...