K tomuto receptu se váže i vtipná příhoda, kdy mi volá máma a ptá se: Přišla bych na oběd, co vaříš? A já: Rizoto s červenou řepou a kozím sýrem. Po delším zaváhání máma na to: Ok, skočím si na čínu :) Příklad si z ní neberte, ona nerada experimentuje a ze zeleniny prý má nejradší klobásu.
- 1 hrnek kulatozrnné rýže (arborio)
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 menší červené řepy
- 1 dcl bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru (případně vody)
- 30 g másla
- 30 g parmazánu
- olivový olej
- sůl a pepř
- 50 g čerstvého kozího sýru
- 1 hrst pekanových ořechů
- 3 hrsti rukoly
- 1 kapka citronové šťávy
Řepy si důkladně omyjeme a uvaříme doměkka. V tlakovém hrnci to trvá zhruba 45 minut. Vychladlé je oloupeme, dvě z nich rozmixujeme do hladkého pyré a dvě nakrájíme na drobné kostičky.
Cibuli a česnek si nasekáme najemno a chvíli restujeme v hlubším hrnci na troše olivového oleje. Vsypeme rýži a promícháme, dokud není každé zrníčko obalené olejem. Přilijeme víno a necháme ho odpařit.
Začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar, pokud máme. Pokud nemáme, použijeme vodu - určitě lepší než rozpuštěná kostka. Vývar přiléváme vždy tak po dvou naběračkách a mícháme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Vývar přiléváme tak dlouho, dokud není rýže skoro měkká, celý proces trvá tak 20 minut.
Začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar, pokud máme. Pokud nemáme, použijeme vodu - určitě lepší než rozpuštěná kostka. Vývar přiléváme vždy tak po dvou naběračkách a mícháme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Vývar přiléváme tak dlouho, dokud není rýže skoro měkká, celý proces trvá tak 20 minut.
Těsně před dovařením vmícháme do rizota pyré a kousky červené řepy, studené máslo a nastrouhaný parmazán. Osolíme a opepříme podle chuti, odstavíme a necháme chvíli odpočívat pod pokličkou. Mezitím si připravíme rukolu, kterou dochutíme olivovým olejem, solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Pekanové ořechy si nasekáme na menší kousky.
Rizoto podáváme v hlubokém talíři, ozdobené drcenými pekanovými ořechy, rozdrobeným kozím sýrem, rukolovým salátkem a zakápnuté olivovým olejem.
Děkuji za recept. Rizoto je naše oblíbená stálice. 🙂
OdpovědětVymazat