Stránky

neděle 31. ledna 2016

Lasagne s pečenou dýní a se špenátem

Tak tyhle lasagne jsou naprostá bomba! Sice u plotny strávíte tak sto let a ušpiníte tak milion hrnců, ale výsledek rozhodně stojí za to! Takže jestli chcete udělat dojem na návštěvu nebo prostě jen máte chuť na nějakou netradiční pochoutku, jděte do nich a budete za hvězdu :)


Lasagne jsou náročné jak na čas, tak na suroviny a na množství použitého nádobí, ale ve finále se vám odmění úžasnou chutí.


Ingredience na 9 porcí (pekáč 35 x 25 x 6 cm):

Dýňová náplň: 
  • 1 menší dýně hokkaido
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř

Špenátová náplň: 
  • 450 g mražených špenátových listů
  • 250 g sýru ricotta
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • sůl a pepř

Ostatní: 
  • lasagne
  • 350 g sýru scamorza
  • 50 g parmazánu
  • olivový olej


Troubu si předehřejeme na 180°C. Dýni si pořádně omyjeme, přepůlíme a zbavíme semínek.  Obě poloviny nakrájíme asi na centimetr silné plátky. Pekáč, ve kterém budeme zapékat lasagne, si vysteleme pečícím papírem a rozložíme na něj plátky dýně, které osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a strčíme na cca 30 minut do trouby, dokud není dýně krásně měkká. Po upečení dýni rozmixujeme s máslem a teplým mlékem do hustého krému. Dochutíme muškátovým oříškem, případně ještě solí a pepřem.

V dalším hrnci si na troše olivového oleje podusíme špenát, který dochutíme solí, pepřem a dvěma stroužky prolisovaného česneku, Nakonec vmícháme ricottu a odstavíme,

Do mísy si nahrubo nastrouháme scamorzu a parmazán a promícháme. Scamorza je italský sýr z kravského mléka, často bývá zaměňována s mozzarellou, která je z mléka buvolího. Scamorza má však jinou chuť i strukturu a je vhodnější k zapékání.

Počet nudlí na lasagne závisí na velikosti samotných nudlí a na velikosti pekáče. Já použila 4 nudle na každou ze 4 vrstev čili celkem 16 nudlí. I když na obalu tvrdí, že není třeba těstoviny předvářet a že "dojdou" v troubě, často se mi stalo, že při zapékání nezměkly a byla jsem akorát naštvaná! Takže žádné riskování a pěkně nejdřív uvařit :) Ve velkém hrnci si uvaříme tak 3 litry vody, trochu osolíme a uvaříme lasagne. Je potřeba postupovat na etapy, ne všechny najednou, jinak se spojí do jednoho chuchvalce a je konec. Vařila jsem pokaždé 4 nudle tak 5 minut, neustále jsem se snažila je oddělovat, protože mají tendenci se k sobě lepit. Potom jsem je obracečkou přesunula do mísy se studenou vodou a následně je osušila na čisté utěrce, kde čekaly na finální vrstvení.

Troubu přihřejeme na 190°C. Pekáč vymažeme máslem nebo olivovým olejem. Začínáme třetinou dýňového pyré, kterou pěkně rozprostřeme po celé ploše. Následuje vrstva nudlí, které by se neměly překrývat, a polovina špenátu. Zasypeme trochou sýra.  Nudle. Druhá třetina dýňového pyré. Nudle. Zbytek špenátu. Trochu sýra. Zbývající nudle a zbytek dýňového pyré nakonec. Velkoryse zasypeme zbývajícím sýrem. Lasagne zakryjeme alobalem a pečeme 30 minut. Potom alobal odstraníme a necháme na dalších 10 minut zapéct. Mezitím umyjeme veškeré nádobí a servírujeme :) Před samotným servírováním je vhodné nechat lasagne trochu vychladnout, aby se nerozpadaly.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...