Stránky

pátek 18. března 2016

Koblihy

Takže než najedeme na odlehčenější jarní stravu, je potřeba se pořádně naprat a vymlouvat se na to, že je ještě zima a že v zimě potřebujeme hodně cukru a tuku, abychom vůbec přežili :) Koblihám jsem se dlouho vyhýbala, všeobecně mám respekt z kynutých těst, ale obavy byly zbytečné, protože všechno vyšlo tak, jak má. Doporučuji sníst ještě týž den, protože čím starší kobliha, tím tužší a méně dobrá kobliha.


Ingredience na cca 20 pořádných koblih:
  • 500 g hladké mouky + na pomoučení válu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 vrchovaté lžíce práškového cukru + na závěrečné poprášení
  • 1 vejce
  • 3 vaječné žloutky
  • 1 čerstvé droždí (42 g)
  • 4 lžíce rostlinného oleje + na smažení
  • 4 lžíce rumu
  • 1 špetka soli

Nejdříve si z droždí, 100 ml teplého (ne horkého!) mléka, lžičky cukru a trochy mouky připravíme kvásek. Kvásek přelijeme do větší mísy, přidáme zbylé mléko, cukr, vejce a žloutky a vše spolu dobře promícháme. Pak přidáme rum a olej, promícháme a po trošce přisypáváme mouku, do které jsme přidali špetku soli.

Krásně hladké, nelepivé těsto necháme přikryté utěrkou na teplém místě pořádně vykynout. Bude nám stačit tak 30 minut. Pak ho vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme a vykrajujeme kolečka. Pokud chcete jako já plněné koblihy bez dírek od plnítek, těsto rozválejte zhruba na tloušťku 0,5 cm, na každé kolečko těsta dejte lžičku libovolné náplně (dala jsem jahodový džem a vanilkový puding, dbejte na to, aby byla náplň dostatečně hustá) a přiložte druhé kolečko. Okraje přitlačte prsty k sobě a o něco menším vykrajovátkem znovu vykrojte kolečko, čímž těsto důkladně slepíte a vznikne krásná kobliha. Pokud budete koblihy plnit až po usmažení, vyválejte těsto tlustší, cca 1 cm.

Přebytečné těsto znovu propracujeme a vykrajujeme další kolečka. Připravené koblihy zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě ještě cca 10 minut kynout.

V hlubší pánvi rozpálíme dostatečně silnou vrstvu oleje. Koblihy musí v oleji plavat, smažíme je z obou stran a dáváme pozor, aby se nám nepřipálily. Z každé strany stačí tak 30 vteřin, koblihy se krásně nafouknou a zezlátnou. Odkládáme je na papírové ubrousky, abychom je zbavili přebytečného tuku, poprášíme cukrem a podáváme. Nejlepší jsou hned po upečení!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...