Stránky

středa 9. března 2016

Steak z mečouna s teplým čočkovým salátem

Sehnat čerstvé ryby v našich končinách je pořád dost obtížné. Pokud nemáte kartičku do Makra a jste z Prahy, můžete jako já zkusit Fish Way. Po Praze mají pár prodejen, ale hlavně ryby rozváží, takže stačí objednat a další den je máte doma :) Já šla tentokrát do mečouna, ale mám v plánu toho zkusit mnohem víc!


Ingredience pro 2 osoby:

  • 300 g filet z mečouna
  • 150 g čočky (použila jsem Urad dal, ale hodí se i Beluga nebo Puy)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 8 cherry rajčátek
  • 1 bohatá hrst koriandru
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička vinného octa
  • olivový olej
  • citrón
  • sůl a pepř


Čočku si připravíme tak, jak jsme zvyklí. Je jedno jaký typ čočky použijeme, je však důležité, aby se nám čočka nerozvařila. Musí zůstat hezky na skus a nerozpadat se. Já jsem tu mou nechala přes noc odmočit a potom jí 30 minut povařila v tlakovém hrnci.

Mrkev a petržel si nakrájíme na malinkaté kostičky a zlehka je osmahneme na troše olivového oleje, posypeme lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme prolisovaný česnek, cherry rajčátka pokrájená na osminky a najemno nasekanou cibuli. Promícháme a jen asi minutu podusíme. Cílem je, aby se zelenina prohřála, ne udusila na kaši.

Zeleninu promícháme s čočkou a s čerstvým koriandrem, dochutíme octem, solí a pepřem.

Filet z mečouna si rozdělíme na 2 steaky. Maso je pevné a křehké zároveň, strukturou připomíná tuňáka a skvěle se hodí ke grilování. Mečouna důkladně osušíme a položíme na rozpálený gril. Pečeme zhruba 2 minuty z každé strany. Hotový steak zakápneme citrónem, osolíme, opepříme, naaranžujeme na připravený salát, zakápneme olivovým olejem a servírujeme!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...