Ingredience pro 2 osoby:
- 300 g filet z mečouna
- 150 g čočky (použila jsem Urad dal, ale hodí se i Beluga nebo Puy)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 8 cherry rajčátek
- 1 bohatá hrst koriandru
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička vinného octa
- olivový olej
- citrón
- sůl a pepř
Čočku si připravíme tak, jak jsme zvyklí. Je jedno jaký typ čočky použijeme, je však důležité, aby se nám čočka nerozvařila. Musí zůstat hezky na skus a nerozpadat se. Já jsem tu mou nechala přes noc odmočit a potom jí 30 minut povařila v tlakovém hrnci.
Mrkev a petržel si nakrájíme na malinkaté kostičky a zlehka je osmahneme na troše olivového oleje, posypeme lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme prolisovaný česnek, cherry rajčátka pokrájená na osminky a najemno nasekanou cibuli. Promícháme a jen asi minutu podusíme. Cílem je, aby se zelenina prohřála, ne udusila na kaši.
Zeleninu promícháme s čočkou a s čerstvým koriandrem, dochutíme octem, solí a pepřem.
Filet z mečouna si rozdělíme na 2 steaky. Maso je pevné a křehké zároveň, strukturou připomíná tuňáka a skvěle se hodí ke grilování. Mečouna důkladně osušíme a položíme na rozpálený gril. Pečeme zhruba 2 minuty z každé strany. Hotový steak zakápneme citrónem, osolíme, opepříme, naaranžujeme na připravený salát, zakápneme olivovým olejem a servírujeme!
Žádné komentáře:
Okomentovat