neděle 20. března 2016

Kokosový dort s mangovým krémem, polevou ze smetanového sýra a kokosovými hoblinami

Svěží kombinace manga, smetanového sýra a kokosu ve všech podobách pro Terku k narozeninám, tak všechno nejlepší :) Dort je jednoduchý a úžasně vláčný a hodí se na všechny příležitosti!



Ingredience na formu 18 cm:

Mangový krém (curd): 

  • 1 velké mango
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 4 velké žloutky
  • 60 g másla


Korpus:

  • 170 g másla
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 50 g strouhaného kokosu


Poleva:

  • 250 g smetanového sýra (Philadelphia, Buko, Lučina)
  • 80 g másla
  • 5 lžic kokosového mléka
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 50 g kokosových hoblin na ozdobení


Ideální je si připravit mangový krém i korpus večer předem, ráno polevu, všechno spojit, nechat přes den vychladit a podávat až večer v pokojové teplotě, chutě se tak krásně spojí!

Mango si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozmixujeme spolu s cukrem a špetkou soli na hladké pyré a přidáme žloutky. Dejte opravdu 4, já dala jen 2, protože 4 mi přišly zbytečně moc a krém nebyl tak hustý :) Ještě asi 10 sekund mixujeme. Takto připravené mangové pyré přesuneme do nádoby (hrnce), kterou umístíme nad vodní lázeň a přivedeme k varu. Dno nádoby nesmí být ponořené ve vodě. Mícháme metličkou asi 10 minut do zhoustnutí. Odstavíme a po kouskách zašleháme studené máslo. Dáme vychladit.

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Rozpuštěné a zlehka vychladlé máslo vyšleháme s cukrem do světle žluté pěny, to v kuchyňském robotu trvá zhruba 3 až 5 minut. Postupně zašleháme všechna vejce a vanilkový extrakt. V samostatné misce promícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Střídavě přisypáváme sypkou směs a přiléváme mléko, várka sypkých ingrediencí by měla jít jako poslední. Šleháme při nízkých otáčkách dokud není těsto hladké. Na závěr zlehka vmícháme gumovou stěrkou kokos, nalijeme do formy, uhladíme a pečeme cca 60 minut. Pokud by se nám vršek dortu připaloval, přikryjeme ho alobalem. Po upečení necháme zcela vychladnout.

Na bílou polevu si rozustíme máslo a necháme trochu vychladnout. V misce ho ručně smícháme se smetanovým sýrem v pokojové teplotě, kokosovým mlékem, kokosovým olejem a cukrem dohladka.

Vychladlý korpus rozřízneme na tři pláty. Promažeme mangovým krémem a zvrchu a po stranách pomažeme bílou polevou v pokojové teplotě. Pokud by nám mangový krém přetékal, ničeho se nelekáme, buď přebytky odebereme lžící a sníme nebo je spolu s polevou rozetřeme po stranách dortu. Zasypeme kokosovými hoblinami ze všech stran.

Bohužel zde nemám fotku řezu, protože dort byl dárek a nechtěla jsem ho pokazit zakrojením, ale byl famózní :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...