Korpus:
- 4 menší vejce
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 450 ml pyré z vařené dýně (použila jsem máslovou)
- 1 kapku vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 špetka nového koření, mletého koriandru a muškátového květu
- 1/2 lžičky soli
Poleva:
- 300 g lučiny v pokojové teplotě
- 50 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 hrsti ořechů (použila jsem pekanové a pistácie)
Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Přidáme olej, dýňové pyré (uvařená, rozmixovaná, vychladlá dýně o konzistenci velmi husté dýňové polévky) a vanilku a důkladně promícháme. Zvlášť si připravíme suché ingredience: mouku promícháme se solí, kypřícím práškem, sodou a kořením. Postupně přidáváme suché přísady do mokrých dokud nevznikne vláčné těsto. Těsto nalijeme do připraveného pekáče a pečeme v předem vyhřáté troubě po dobu zhruba 75 minut (platí pro malou dortovou formu). Pokud by se nám vršek dortu připaloval, přikryjeme ho alobalem. Propečenost ověřujeme špejlí.
Hotový korpus necháme důkladně vychladnout na mřížce, ideálně přes noc, a mezitím si připravíme polevu. Lučinu smícháme s rozpuštěným máslem, javorovým sirupem a cukrem tak, aby ve směsi nebyly hrudky. Vychladlý korpus podélně rozřízneme na 3 části a promažeme hotovým krémem. Dáme vychladit. Před podáváním posypeme nasekanými ořechy a ještě pokapeme lžící javorového sirupu.
Nevadí, že dort není úplně rovný, nevypadá pak uměle jako z továrny ... nebo aspoň já se tak snažím omluvit za případné nedokonalosti :)
A tady už všechna tři patra v akci na plameňákovém prostírání!
Piknik v plném proudu: chlebíčky od Celine Dion, zeleninové špízy s tofu, italské klobásky z Wine Food Marketu, citronáda s tymiánem, plameňáci, dýňový dort a ...
Hlavní hřeb sobotního odpoledne: Burgery a bulky z Naše maso a jedna z milionu salátových variací od holky ve formě Báry N. ;)
boze muj, jsem slavna :) jsem u sysi na blogu!!
OdpovědětVymazatjinak tenhle dort byl splnenym snem vsech mych dezertnich tuzeb. rozplyval se na jazyku a chudak lukas doma dostal uz jen drobky na prkynku (lukasi, promin!!! bylo to silnejsi nez my)
a limonada? vynikajici. na tu snad taky bude brzy recept. sysi je proste poklad.
muzu se zeptat na objem hrnecku?:) děkuji
OdpovědětVymazatmuzu se zeptat na objem hrnecku?:) děkuji
OdpovědětVymazatDobrý den! Používám hrneček o objemu 250 ml :)
OdpovědětVymazat