úterý 20. října 2015

Noky s gorgonzolou, hruškami a vlašskými ořechy

Tuhle kombinaci jsem kdysi ochutnala v jedné z restaurací Ambiente v Praze a byla jsem nadšená. Teď, když se mi doma nahromadily hrušky, jsem si na tento chod vzpomněla a rozhodla se, že ho doma zkusím připravit! Výsledek byl podle mě vynikající, i když hodně netradiční chuti. Domácí noky jsem zkoušela poprvé a byly určitě o moc lepší, než ty kupované, ale té práce a nádobí! Takže další várka zase tak za půl roku nebo až se budu chtít hodně vytáhnout před nějakou návštěvou :)  


Ingredience na cca 8 menších porcí noků: 

  • 1 kg přibližně stejně velkých brambor 
  • 2 vejce 
  • 2 lžičky soli 
  • 300 g hladké mouky + na podsypávání 

Ingredience na 4 porce omáčky:

  • 150 g sýru gorgonzola dolce 
  • 2 menší hrušky 
  • 1 stroužek česneku 
  • olivový olej 
  • 1 dcl bílého vína
  • mléko
  • 50 g studeného másla
  • 50 g vlašských ořechů 
  • sůl a pepř 

Noky 

Brambory si pořádně očistíme, uvaříme je vcelku a ve slupce, zabere nám to zhruba 15 – 20 minut podle velikosti brambor. Brambory musí být uprostřed ještě trochu tuhé, takže dáváme pozor, abychom je nepřevařili.

Hned jak to bude možné, tak brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Pracujeme co nejrychleji, protože čím jsou brambory chladnější, tím jsou lepivější! Do hromádky z nastrouhaných brambor uděláme důlek a rozklepneme do něj dvě vejce, zaprášíme moukou smíchanou se solí a postupně zapracováváme, až nám vznikne hladké těsto.

Na pomoučeném vále si těsto rozdělíme asi na 8 menších bochánků ze kterých postupně rukama vytvoříme dlouhé špalíky. Z těchto špalíků krájíme nočky o velikosti asi 2x2 cm. Každý nok ještě poválíme v mouce, případně ještě vytvarujeme podle našich představ, uděláme na nich rýhy vidličkou a tak podobně :)

Noky vaříme ve vroucí vodě zhruba 2 minuty dokud nevyplavou na hladinu. Použila jsem jen polovinu dávky a zbytek jsem zamrazila.

Omáčka 

Na rozpáleném olivovém oleji si necháme rozvonět stroužek česneku, zhruba po půl minutě přidáme nadrobno nasekané hrušky. Asi po dvou minutách česnek vyjmeme a hrušky zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Přidáme gorgonzolu, která se během chvíle rozpustí a následně také studené máslo a máme skoro hotovo!

Pokud se nám zdá omáčka příliš hustá nebo příliš intenzivní, přidáme trochu mléka nebo vody, ve které se vařily noky. Dosolíme, dopepříme, promícháme s uvařenými noky a nasekanými vlašskými ořechy a můžeme servírovat.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...