Ingredience na cca 8 menších porcí noků:
- 1 kg přibližně stejně velkých brambor
- 2 vejce
- 2 lžičky soli
- 300 g hladké mouky + na podsypávání
Ingredience na 4 porce omáčky:
- 150 g sýru gorgonzola dolce
- 2 menší hrušky
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- 1 dcl bílého vína
- mléko
- 50 g studeného másla
- 50 g vlašských ořechů
- sůl a pepř
Noky
Brambory si pořádně očistíme, uvaříme je vcelku a ve slupce, zabere nám to zhruba 15 – 20 minut podle velikosti brambor. Brambory musí být uprostřed ještě trochu tuhé, takže dáváme pozor, abychom je nepřevařili.
Hned jak to bude možné, tak brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Pracujeme co nejrychleji, protože čím jsou brambory chladnější, tím jsou lepivější! Do hromádky z nastrouhaných brambor uděláme důlek a rozklepneme do něj dvě vejce, zaprášíme moukou smíchanou se solí a postupně zapracováváme, až nám vznikne hladké těsto.
Na pomoučeném vále si těsto rozdělíme asi na 8 menších bochánků ze kterých postupně rukama vytvoříme dlouhé špalíky. Z těchto špalíků krájíme nočky o velikosti asi 2x2 cm. Každý nok ještě poválíme v mouce, případně ještě vytvarujeme podle našich představ, uděláme na nich rýhy vidličkou a tak podobně :)
Noky vaříme ve vroucí vodě zhruba 2 minuty dokud nevyplavou na hladinu. Použila jsem jen polovinu dávky a zbytek jsem zamrazila.
Omáčka
Na rozpáleném olivovém oleji si necháme rozvonět stroužek česneku, zhruba po půl minutě přidáme nadrobno nasekané hrušky. Asi po dvou minutách česnek vyjmeme a hrušky zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Přidáme gorgonzolu, která se během chvíle rozpustí a následně také studené máslo a máme skoro hotovo!
Pokud se nám zdá omáčka příliš hustá nebo příliš intenzivní, přidáme trochu mléka nebo vody, ve které se vařily noky. Dosolíme, dopepříme, promícháme s uvařenými noky a nasekanými vlašskými ořechy a můžeme servírovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat