čtvrtek 1. října 2015

Aloo Gobi - Kari s květákem, brambory a hráškem

V sobotu byl Lukáš u prarodičů pomáhat se stavbou plotu a babička mu nabalila řízky, abychom náhodou neumřeli hlady. Já mám ráda řízky. Jednou za čas. Jenže, když řeknete, že řízky nechcete, tak babička dělá, že neslyší a jelikož je mi líto vyhazovat jakékoliv jídlo, tak jsme řízky měli ještě ve středu. Ve čtvrtek už jsme maso nemohli ani vidět, takže konečně došlo na květák, který už jsem měla nějakou dobu v lednici. Vzpomněla jsem si, že mi moje kamarádka Lenka kdysi doporučovala tento recept, tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet! Zjistila jsem, že je oblíbený zejména v Indii, Pákistánu a Nepálu a je opravdu vynikající!

  • rostlinný olej
  • 1 cibule
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 menší květák
  • 2 velké brambory
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky drceného římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 3 lžičky koření garam masala
  • 2 hrsti zeleného hrášku
  • sůl

  • rýže Basmati
  • bílý jogurt

Připravíme si velkou pánev a rozpálíme v ní olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a římský kmín a smažíme asi 3 minuty. Koriandr si rozdělíme na stonky, které nasekáme a spolu s chilli papričkou a kurkumou přihodíme k cibuli, a na lístky, které si necháme na závěr. 

Loupaná rajčata si nasekáme na menší kousky a vmícháme spolu s nastrouhaným zázvorem a nasekaným česnekem do cibulové směsi. Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a květák rozdělený na růžičky, osolíme a pořádně promícháme. Přidáme trochu vody, aby se nám ingredience nepřipalovaly a dusíme pod pokličkou asi 20 minut nebo dokud nejsou brambory měkké. 

Nakonec přidáme hrášek a garam masalu, promícháme, případně dosolíme/dosladíme a ještě chvíli podusíme. Posypeme nasekanými lístky koriandru a podáváme s rýží Basmati nebo s plackami a s bílým jogurtem.

A jak dělám rýži? Rýži propláchnu, podusím chvíli na oleji a zaleju vroucí vodou. Na jeden dílek rýže používám jeden a půl dílku vody a dusím tak 2-3 minuty dokud se neodpaří většina vody. Osolím. Troubu si předehřeju na 150°C, potom jí vypnu a vložím do ní rýži. Po 30 minutách je rýže hotová a připravená k podávání!

2 komentáře:

  1. jee, to vypada krasne. koukam, ze v nasi rodine se to dela velmi zjednodusene :) ale s plackama je to vyborne, to urcite priste zkus!

    OdpovědětSmazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...