- 240 g rýže arborio
- 100 g másla
- 1,5 dcl bílého vína
- 1 cibule
- 1 střední dýně Hokkaido
- 1 mrkev
- čtvrtka celeru
- 1,5 litru vody
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 2 snítky tymiánu
- zelená petrželka
- sůl a pepř
Nejdříve si připravíme zeleninový vývar. Dýni pořádně omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Nakrájíme na kostičky a nasypeme do většího hrnce. Přidáme očištěnou mrkev a čtvrtku celeru, zalijeme 1,5 litrem vroucí vody a vaříme asi 20 minut.
V dalším hrnci si rozpustíme polovinu másla a zlehka osmažíme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme tymián a necháme rozvonět. Zhruba po 2 minutách přidáme nepropláchnutou rýži a micháme dokud se všechna zrníčka neobalí máslem, potom zalijeme vínem a počkáme dokud se neodpaří. Vyjmeme tymián a začínáme podlévat vývarem. Vývar přiléváme zhruba po dvou naběračkách podle potřeby, vždy počkáme dokud se tekutina úplně neodpaří a stále mícháme, osolíme, opepříme. Tento proces opakujeme tak dlouho, dokud není rýže tak akorát al dente, trvá to asi 20 minut. Použila jsem všehovšudy asi litr vývaru.
Na závěr vezmeme dvě naběračky uvařené dýně a rozmixujeme je dohladka, promícháme s rizotem, chytne krásně oranžovou barvu. Poté vezmeme další dvě naběračky a dýni vidličkou rozmačkáme na menší kousky a spolu se zbytkem másla a polovinou kozího sýra vmícháme do rizota, případně dosolíme, dopepříme. Zbytek kozího sýra použijeme na ozdobení, stejně tak nasekanou petrželku. Ze zbytku uvařené dýně a zeleniny jsem udělala zeleninové pyré.
Žádné komentáře:
Okomentovat