sobota 17. října 2015

Hruškový koláč s tvarohem a meruňkovým džemem

Jak jsem již avizovala v minulém příspěvku, po receptu s jablky přidávám také jeden s hruškami, protože co by to bylo za podzim bez hrušek, že jo. Křehké těsto, tvarohová náplň, hrušky a meruňková zavařenina (jsem ráda, že jsem ji využila, protože Lukáš a vlastně všichni preferují ty jahodové a meruňkové mi nejdou tolik na odbyt). Abych pravdu řekla, ani jsem nečekala, že to bude tak famózní!



  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 350 ml mléka
  • 5 vrchovatých lžic cukru krupice
  • 1 vanilkový puding
  • 250 g měkký tvaroh ve vaničce
  • lžička vanilkového extraktu
  • 4 hrušky 
  • šťáva z půlky citrónu
  • meruňkový džem na potření


Mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájené studené máslo a vejce a vše zpracujeme na hladkou, nelepivou kouli. Pokud je hmota příliš lepkavá, přidáme trochu mouky a naopak, pokud je hmota příliš drobivá, přidáme trochu vody. Hotové těsto dáme na 30 minut do lednice.

Mezitím si z mléka, cukru krupice a pudinkového prášku uvaříme hustý puding, do kterého přidáme tvaroh, vanilkový extrakt a citrónovou šťávu, případně ještě dosladíme a důkladně promícháme, abychom v krému neměli hrudky. Hrušky pořádně omyjeme, zbavíme je jádřinců, stopek a bubáků a nakrájíme je na tenké plátky

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Těsto si rozválíme na lehce pomoučeném vále na tloušťku zhruba 0,4 cm a vyložíme jím kulatou formu o průměru 23 cm. Vytvoříme zhruba 5 cm vysoký okraj a pořádně upěchujeme do formy.

Na těsto rozetřeme tvarohový krém, naskládáme na něj úhledně plátky hrušek a přehrneme zbylé okraje těsta. Pečeme asi 45 minut dokud těsto nezezlátne. Na závěr ještě horky koláč potřeme meruňkovým džemem a necháme ho úplně vychladnout. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.



1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...