Stránky

středa 4. listopadu 2015

Apple pie

Jestli se vám doma nahromadila úroda jablek a už nevíte co s nimi, zkuste tenhle koláč!


Ingredience na těsto do formy o průměru 31 cm:

  • 250 g hladké mouky + extra mouka na podsypání
  • 250 g studeného másla
  • 1 lžička soli 
  • 2 lžičky cukru
  • 100 ml zakysané smetany (čím tučnější, tím lepší)

Ingredience na náplň:

  • 8 až 10 středních jablek (já dala jen 8 a koláč byl placatý, pokud chcete vypouklejší, dejte 10 :)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 šálku třtinového cukru (záleží také na jablkách a na vašich preferencích)
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 žloutek + 1 lžíce mléka na potření


V míse si promícháme mouku, sůl a cukr. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a rukama vypracujeme drobenku. Přidáme zakysanou smetanu a vypracujeme hladké těsto. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme trochu mouky nebo naopak trochu smetany, kdyby bylo těsto příliš drobivé. Zaprášíme trochou mouky a dáme alespoň na 30 minut chladit do lednice.

Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a bubáků, nakrájíme je na plátky a dáme do mísy. Přidáme citrónovou šťávu a vanilkový extrakt a rukama plátky jablek promícháme. Strouhanku, cukr a koření smícháme dohromady a opět důkladně rukama zapracujeme do jablek tak, aby byl každý plátek touto směsí obalený.

Troubu předehřejeme na 190°C, rošt na kterém se bude péct koláč umístíme do spodní části trouby a ještě pod něj přidáme plochý plech, protože se může stát. že nám bude z formy odkapávat šťáva z jablek. Těsto si rozdělíme na dvě části, jednu o něco větší než druhou. Větší část si rozválíme jako první na pomoučeném vále na tenký plát a přeneseme ho pomocí válečku do formy. Okraje těsta by měly přesahovat okraje formy. Těsto upěchujeme a rozválíme si druhý plát. Plátky jablek umístíme rovnoměrně do formy a přikryjeme je druhým plátem těsta. Okraje těsta by opět měly přesahovat okraje formy. Oba pláty důkladně spojíme například vidličkou. Pokud by nám těsto plandalo přes okraje formy, tak ho seřízneme.

Žloutek si prošleháme s mlékem a potřeme jím povrch koláče. Ostrým nožem několikrát nařízneme horní část koláče a vytvoříme tak jakési parní průduchy (viz foto dole). Koláč pečeme nejdříve asi 20 minut při teplotě 190°C, pak jí snížíme na 170 °C. Pečeme ještě dalších cca 45 - 60 minut dozlatova. Kdyby nám koláč rychle hnědnul, přikryjeme ho alobalem. Upečený koláč necháme vychladout a podáváme ideálně ještě teplý se zmrzlinou nebo se šlehačkou.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...