Stránky

čtvrtek 12. listopadu 2015

Dal makhani - indická čočka v červené omáčce

Já a moje rodina milujeme takový ten indický fast food v obchodním centru Letňany. Nevím, jestli bych se tím měla chlubit, ale nemůžu si pomoct! Pokaždé, když tam jdeme, tak si říkám, že musím zkusit i něco jiného, ale nikdy neodolám a dám si vegetariánské menu jehož součástí je tahle božská čočková záležitost. A ty jejich čerstvý placky čapátí, mmm ... Tak dlouho jsem pátrala na internetech, až jsem našla ten správný recept! Okamžitě jsem Lukáše vyslala do obchodu s indickými potravinami na Vinohradech, pan prodavač pochválil výběr receptu, doporučil tu správnou čočku a mohlo se začít!


  • 1 hrnek neloupané černé čočky Urad dal (případně jakákoliv čočka, která se nerozvaří a drží tvar jako například drobná černá čočka beluga nebo zelená čočka Puy, nevhodná je červená čočka, která se rozvaří na kaši)
  • 3 hrnky vody
  • 1 cibule
  • 1-2 zelené chilli papričky
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 250 ml rajčatové passaty nebo rozmixovaných čerstvých rajčat
  • 1/2 lžičky římského kmínu 
  • 3 hřebíčky
  • 1/2 lžičky zeleného kardamomu
  • 1 špetka skořice 
  • 1 bobkový list
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce másla 
  • sůl
  • rýže basmati a koriandr k podávání

Čočku necháme přes noc namáčet v dostatečném množství vody (záleží jakou čočku používáme, některé druhy se namáčet předem nemusí). Potom jí důkladně propláchneme a přemístíme do (tlakového) hrnce. Přidáme 3 hrnky vody a 20 minut povaříme (v klasickém hrnci vaříme déle), Čočka by měla být tak akorát na skus a měla by držet tvar. Pokud se nám zdá ještě tuhá, vaříme dalších 5-10 minut, můžeme přilít trochu vody, pokud by se většina odpařila. Hotovou čočku i vývar z ní si dáme stranou.

Ve velké pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla. Přidáme kmín, kardamom, hřebíčky, skořici a bobkový list a necháme koření rozvonět. Přidáme najemno nasekanou cibuli a na mírném plameni ji pěkně pomalu osmažíme dozlatova. Nespěcháme. V tuto chvíli vylovíme hřebíčky. Oloupaný zázvor a česnek prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle a přihodíme tuto směs do pánve. Asi po 2 minutách přidáme najemno nasekanou chilli papričku (dala jsem 1 dost pálivou a jídlo nebylo vůbec ostré, takže kdo rád ostřejší, ať dá 2 nebo i 3) a restujeme další minutu. Přilijeme drcená rajčata a promícháme. Směs už okořeníme jen špetkou muškátového oříšku a chvíli povaříme.

Na závěr do směsi vlijeme čočku včetně vývaru. Důkladně promícháme a dále vaříme otevřené na mírném plameni asi 30 minut. Pokud by se nám omáčka zdála příliš hustá, přidáme trochu vody. Občas promícháme, aby se nám čočka nepřichytávala ke dnu pánve. Na závěr omáčku podle chuti posolíme a přidáme smetanu. Důkladně promícháme a ještě trochu povaříme. Omáčka by neměla být ani příliš hustá, ani příliš řídká. Podáváme s rýží basmati, posypané čerstvým koriandrem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...