- 115 g kvalitní čokolády (použila jsem 70% Lindt)
- 2 lžíce rumu nebo kávy
- 115 g másla pokojové teploty
- 135 g třtinového cukru
- 3 velká vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 1 špetka soli
- 35 gramů mletých mandlí
- 1 kapka mandlového extraktu
- 55 g hladké mouky
Na krém:
- 115 g kvalitní čokolády
- 4 lžíce rumu nebo kávy
- 170 g másla pokojové teploty
- plátky mandlí na ozdobu
Dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Čokoládu si nalámeme na menší kousky a spolu s kávou nebo rumem necháme rozpustit ve vodní lázni. Jakmile se čokoláda rozpustí, odstavíme a necháme trochu vychladnount.
Mezitím si vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do světlého, hustého krému. Přidáme lehce vychladlou, rozpuštěnou čokoládu, vmícháme mandlový extrakt a mleté mandle a lehce prošleháme.
Troubu si předehřejeme na 175°C.
V samostatné misce si ze tří bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Půlku sněhu vmícháme do čokoládového těsta. Poté vmícháme hladkou mouku a úplně na závěr něžně zapracujeme i zbytek sněhu. Těsto mícháme co nejméně je to nutné.
Těsto nalijeme do připravené formy Pečeme na střední příčce zhruba 20 minut. Stačí opravdu krátce, abychom koláč nevysušili, uvnitř by měl být vláčný! Necháme zcela vychladnout a vrhneme se na polevu:
Čokoládu si nalámeme na menší kousky a spolu s kávou nebo rumem necháme rozpustit ve vodní lázni. Do větší mísy dáme změklé máslo a přidáme také rozpuštěnou čokoládu. Šleháme do hladkého krému zhruba 2-3 minuty. Dáme na 10 minut do lednice, aby se nám s hmotou lépe pracovalo.
Vychladlý korpus přemístíme na podnos a pomocí gumové stěrky jej celý pomatláme čokoládovým krémem. Ozdobíme plátky mandlí a darujeme :)
Žádné komentáře:
Okomentovat