středa 27. ledna 2016

Zelené rizoto s chřestem, hráškem a kapustičkami

Rizoto je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Mám ho ráda na všchny způsoby a představivosti se meze nekladou :) Většinou si část ingrediencí rozmixuju díky čemuž má pak rizoto krásnou barvu a krémovou konzistenci.


Na 4 porce budeme potřebovat: 

  • 240 g rýže arborio
  • 100 g másla
  • 1,5 dcl bílého vína
  • 1 cibule 
  • 10 kapustiček
  • 8 menších stonků zeleného chřestu
  • 250 g mladého hrášku
  • 1 litr vody
  • 50 g parmazánu
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • sůl a pepř

Ze zeleniny si nejprve připravíme vývar k podlévání rýže. Kapustičky zbavíme pár svrchních lístků a důkladně je omyjeme. Chřest podle potřeby oloupeme a zbavíme dřevnatých konců, ale u malých stonků zeleného chřestu to nebývá potřeba. Kapustičky, chřest a hrášek nasypeme do většího hrnce, zalijeme 1 litrem vroucí vody a vaříme asi 10 minut.

V dalším hrnci si rozpustíme polovinu másla a zlehka na něm osmažíme nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme rýži (neproplachujeme) a micháme dokud se všechna zrníčka neobalí máslem, potom zalijeme vínem a za stálého míchání ho necháme odpařit. Začneme přidávat zeleninový vývar, který jsme si připravili z hrášku, chřestu a kapustiček. Přiléváme po dvou naběračkách nebo podle potřeby, nepřestáváme promíchávat a vždy počkáme dokud se tekutina zcela neodpaří. Osolíme, opepříme. Tento proces opakujeme tak dlouho, dokud není rýže konzistenčně tak akorát dle našich představ, trvá to zhruba 20 minut.

Na závěr vezmeme zhruba polovinu uvařených kapustiček, chřestu a hrášku a rozmixujeme je dohladka. Takto vzniklý krém vmícháme do rizota. Zbylé kapustičky nakrájíme na osminky, chřest nasekáme nadrobno a spolu s hráškem, zbytkem másla a polovinou najemno nastrouhaného parmazánu také vmícháme do rizota. Dochutíme solí a pepřem, pokud je třeba. Zbytek parmazánu použijeme na ozdobení, stejně tak nasekanou hladkolistou petržel nebo jinou bylinku, kterou máme rádi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...