pátek 18. září 2015

Slaný koláč quiche s kuřetem a se špenátem

Další jednoduchý a rychlý recept, tentokrát na slaný koláč, se kterým budete za hvězdu na každém pikniku nebo party! Výborný je i s cuketou a kozím sýrem, s lososem nebo prostě jen s karamelizovanou cibulí.

Na formu o průměru 31 cm budeme potřebovat:

Těsto:
  • 280 g hladké mouky 
  • 140 g másla 
  • 8 lžic studené vody 
  • půl lžičky soli 

Náplň:
  • 350 g kuřecích prsou
  • 130 g čerstvého špenátu 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 velká vejce 
  •  200 g smetany ke šlehání 
  • 150 g sýru gouda
  • olivový olej 
  • sůl a pepř 

Nejdříve si z hladké mouky, studeného másla a soli uděláme drobenku do které následně přidáme 8 lžic studené vody. Rukama vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které dáme chladit do lednice. 

Mezitím si připravíme náplň. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, osolíme a zprudka orestujeme na olivovém oleji. Když už je maso skoro měkké, přidáme lístky špenátu, které teplem ztratí velkou část svého objemu a také prolisovaný česnek. Restujeme ještě tak dvě minuty, případně dosolíme, dopepříme a odstavíme. Vejce si prošleháme zvlášť a přidáme k nim smetanu. Goudu nastrouháme na hrubém struhadle.

Těsto už se chladilo dostatečně dlouho, takže je ten správný čas zapnout troubu na 200 °C a vyválet si z něj placku tlustou tak půl centimentru. Těsto si pomocí válečku přeneseme formy, kde ho až po okraje rozprostřeme a pěkně upěchujeme. Dno koláče popropichujeme vidličkou, vysteleme pečícím papírem a zatížíme (nemám žádné pečící fazole, takže používám velký, starý talíř :), aby se nám těsto nenafouklo. 

Pečeme asi 20 minut, vyndáme z trouby, vyjmeme zátěž včetně pečícího papíru a nahradíme je nápní: nejdřív rovnoměrně rozprostřeme kuře se špenátem, zalijeme smetanou s vejci a zasypeme strouhanou goudou. Pečeme ještě 25 minut dokud nám smetana neztuhne a těsto nezezlátne. Necháme vychladnout a vyrazíme na piknik!

2 komentáře:

  1. Mnamiii to vypadá suprově :) přizpusobím do veganské verze a dám vědět jak se mi to povedlo :)

    OdpovědětSmazat
  2. Baru, tohle do veganské verze, to je výzva! Těším se na výsledek :)

    OdpovědětSmazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...